5 kifejezés, amit jó ha tudsz, ha Costa Ricába utazol

A kis közép-amerikai ország, Costa Rica különleges természeti adottságai, a jó klíma, páratlan növény és állatvilága, valamit a messzi földön híres “boldog ország” imidzse miatt sok utazó bakancslistáján szerepel. Az ország hivatalos nyelve a spanyol, amelyet sokkal lassabban és érthetőbben beszélnek mint például Spanyolországban vagy Argentínában, ezért sokan jönnek ide nyelvtanulás céljából is.

Én három éve érkeztem először Costa Ricába és mára második otthonom lett a tukános, lajháros, mangós, vulkános, pálmafás, majmos, gallo pintos színkavalkád. Ahogy minden országban, itt is megvannak azok az egyedi kifejezések és szleng, amelyek megértése és használata feladja a külföldieknek a leckét. Ezek közül hoztam most nektek néhányat.

Íme 5 kifejezés és használatuk Costa Ricába utazóknak:

 1. Pura Vida

A pura vida Costa Rica jelszava. Tiszta, letisztult, egyszerű életet jelent. A helyiek, főleg az óceánparti településeken valóban így élnek. Ha ide látogatsz egy nap legalább százszor fogod hallani ezt a kifejezést a legkülönbözőbb helyeken.

Mikor használd?

 • Köszönés mellé vagy elköszönés helyett
 • Gracias – azaz köszönöm helyett
 • De nada vagy Con gusto – azaz szívesen helyett
 • A hogy vagy? Milyen napod van? Kérdésekre válaszként.

Pura vida!

 1. Tuanis

Állítólag az angol ‘too nice’ összevonásából keletkezett, de eredete nem teljesen tisztázott. Annyi bizonyos, hogy pozitív hangvételű szó. Magyarul olyasmit jelent, hogy szuper, király (minden generáció helyettesítse be ide az általa erre a célra használt szót). 

Mikor használd?

Használhatod érzésre, tárgyakra és személyek leírására is.

Ha éppen a parton lazulsz, és valaki érdeklődik a hogyléted felől. Mondhatod, hogy todo tuanis. Avagy minden oké minden szuper. 

Használhatod egy személy vagy tárgy leírására is:

¡Que tuanis es tu hermano! – Milyen laza/jófej a tesód. 

¡Qué tuanis son tus zapatos! – Milyen király a cipőd!

 1. Tico/Tica

A costa ricai férfiakra használt kifejezés a tico a nőkre pedig tica. Teljesen megszokott, helyiek és külföldiek is használják, semmilyen negatív hangvétele nincs. 

Mikor használd?

Ha a costa ricaiakról beszélsz általánosságban, vagy esetleg egy bizonyos személyről, akinek nem tudod a nevét, vagy fontos tényező, hogy costa ricai származású.

 1. Mae

A mae havert jelent. Ahogy a magyarban, itt is inkább a srácok használják egymás között, nőknek és lányoknak nem igazán szokás mondani. Jellemzően megszólításként használják, ezzel kezdik a mondatot. A szörfös közösségekben és rurális térségekben viszont sokan mintegy kötőszót használják és teletűzdelik vele a mondatot. 

Szörfözés közben gyakran hallok ilyen párbeszédeket:

 • Mi történt a deszkáddal mae?
 • Mae figyelj, az úgy volt mae, hogy jött az a jó hullám, mondom elkapom. Mae, ráeveztem, már rajta voltam a deszkán amikor láttam, hogy jön az a kezdő mae balról, nem tudta mit csinál, aztán nekem jött. 
 • Mae nem néz ki jól, meg kéne javítani a deszkádat, mae.

Hát így.

Mikor használd? Szerintem ez egy olyan szó, amelynek használtatát külföldi látogatóként érdemes mellőzni. Helyette az amigo és muchacho avagy amiga és muchacha kifejezéseket javaslom. 

 1. Rico

A rico vagy rica gazdagot jelent és nem csak Costa Ricában, hanem minden más spanyol ajkú országban találkozhatsz vele. A szó gyakori használata és egyéb jelentéseinek száma viszont itt volt számomra a legszembetűnőbb. Rico lehet az étel, az ital, a szörfözés, az óceán, a hűs szellő, a napsütés, de az eső is. Rico lehet egy jó délutáni alvás, egy csók és a szex is. 

Állandóan csak azt mondogatják: Que Rico!

Mikor használd?

Szinte bármikor amikor valami ízlik vagy örömmel, jó érzéssel tölt el 🙂

Remélem sikerült egy kis segítséget adnom azoknak, akik szeretnék jobban megérteni a ticokat látogatásuk során.

Keress bátran, ha costa ricai utazásodhoz szeretnél segítséget kérni!

Pura Vida

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: