Önkéntesség utazás közben – Workaway tippek

Az önkéntes munkát korábban kizárólag valamilyen karitatív tevékenységgel azonosítottam. Természetvédelem, hátrányos helyzetűek támogatása, segítségnyújtás elmaradott térségekben, helyreállítási munkák természeti katasztrófákat követően stb. Számos ilyen projektre lehet jelentkezni világszerte: Projects Abroad, EVSVolunteering Journies stb. Elismerésre méltó tevékenységek, azonban jellemzően hosszabb előkészületet, és az adott helyre, huzamosabb ideig szóló elköteleződést jelentenek. Nagyon fontosnak tartom az ilyen típusú társadalmi szerepvállalást, otthon büszke tagja vagyok a Budapest Bike Maffiának, és igyekszem segíteni a magam módján a rászorulóknak, de most nem erről szeretnék írni nektek.

Amikor a jelenlegi utamat szerveztem, akkor találtam rá a Workaway platformra és egyben az önkéntesség ezen, Magyarországon talán kevésbé ismert fajtájára. Ez a típusú önkéntes munka jellemzően olyan vállalatoknál, szálláshelyeknél vagy magánszemélyeknél, családoknál történik, ahol elkél egy segítő kéz. Win-win: a hostoknak egy részmunkaidős ‘alkalmazottjuk’ lesz, aki után nem kell munkabért és járulékokat fizetni, neked meg napi pár óra hasznos elfoglaltságért cserébe ingyen szállásod. Három lezárt, egy éppen futó, egy már leszervezett és ki tudja hány jövőbeni önkéntes élmény után azt kell mondjam, ez az egyik legklasszabb dolog amivel eddig találkoztam.

De mire is jó ez?

Én négy érvet tudok felhozni mellette:

 1. Spórolás: mivel nem fizetsz a szállásért, és sok helyen az ellátásért vagy egyéb szolgáltatásért (szörfoktatás, kerékpárbérlés stb.) sem, a költségeid jócskán lecsökkennek
 2. Néhány hétig tartó intenzív utazás feltölt élményekkel, de lefáraszt szellemileg és fizikailag is. Jól esik megállni kicsit, hagyni leülepedni a látottakat, megszokott helyen ébredni és tudni, hogy hol lehet jó kávét kapni 🙂
 3. A csapat helyiekből áll, akikkel gyakorolhatod a nyelvet, jobban beleláthatsz a mindennapjaikba, és te magad is kicsit helyivé válhatsz.
 4. Sok helyen több önkéntes is dolgozik egyszerre. Ha jó csapat jön össze akkor munka után egy rakás klassz programot szervezhettek együtt.

Hogyan kezdj hozzá?

Először is nyisd meg a weboldalt és láss csodát. Én legalábbis nagyon meglepődtem amikor megláttam, hogy országonként, sőt néhol régiónként több száz lehetőség vár az érdeklődőkre. Ahhoz, hogy végignézd a fogadók (hostok) listáját regisztrálnod sem kell. Földrészre, országra, nagyobb országok esetén pedig régióra tudsz szűrni. Ha nem számít a helyszín, hanem a tevékenység fontos a számodra (pl. mindegy hol, csak búvárkodhass vagy mindenképpen szeretnéd kamatoztatni a nagyszerű rajztudásod utazás közben), akkor használd a kulcsszavas keresést. Első körben azt javaslom, hogy csak könyvjelzőzd le azokat az oldalakat, amik tetszenek. Amikor már biztosan tudod az utad időpontját ráérsz regisztrálni.

Fontos: előny lehet, ha beszéled az adott ország nyelvét, de a legtöbb helyen nem feltétel. Az erős angol tudás viszont igen. Senkit nem akarok megbántani, de ez nem a “kimegyeklondonbamosogatni” típusú történet. Aktív részese leszel a cég, alapítvány vagy fogadó család mindennapjainak. Sem a helyiek, sem a többi önkéntes nem tud magyarul, ezért nem fogsz boldogulni angol nélkül. (Feltéve persze, hogy nem Magyarországon vagy a környező országok magyar településein vállalsz munkát.)

Regisztráció

Ha már szinte teljesen biztos, hogy útnak indulsz és a dátum is megvan nagyjából, akkor eljött a regisztráció ideje. Egyszeri, egy éves díjat kell befizetned (36 USD), amely után az oldal összes funkciójához (kedvencek mentése, jelentkezés stb.) hozzáférésed lesz. Azt kell mondjam, hogy ez az összeg semmiség ahhoz képest, amit cserébe kapsz, pláne hosszabb utak esetén, mint az enyém például.

Pároknak, barátoknak, családtagoknak: ha ketten indultok a nagy kalandra és együtt szeretnétek önkénteskedni, akkor érdemes páros profilt létrehozni. Nagyon sok helyre várnak egynél több önkéntest, ennek a típusú regisztrációnak köszönhetően együtt jelentkezhettek mindenhová.

Személyes adatlap elkészítése

A regisztrációt követően ki kell töltened egy adatlapot. Ez nem a Linkedin, hogy az összes korábbi munkatapasztalatodat, elvégzett tanfolyamot és referenciát részletezd, de azért vedd komolyan. A profilt azért is érdemes részletesen kitölteni, mert van, hogy a hostok ‘vadásznak’ önkéntesekre. Engem például megkerestek egy argentín hotelből, hogy munkát ajánljanak. A képekre ugyan ez igaz. Nem kell komoly igazolványkép, inkább néhány lazább fotó rólad esetleg barátokkal stb. Amennyiben nem kizárólag partyállathostelbe jelentkezel akkor a 11. feles pálinka előtt c. képet kihagyhatod 🙂 Ha készen vagy, kezdődhet a vadászat.

Hely kiválasztása

Ha számít a hely, nem csak a tevékenység akkor szűrd le a találatokat amennyire csak tudod, lehetőség szerint régiókra. Aztán a kulcsszavas keresőbe beírhatod akár a település nevét is, ha ragaszkodsz valamelyikhez. Ha nem tudod pontosan hová akarsz menni, akkor gondold át, hogy mi az amit szívesen csinálnál szabadidődben, olvass el pár úti beszámolót, blogbejegyzést, látnivalók listáját stb. és ez alapján válaszd ki várost/városokat a régióban. Nem mindig egyszerű a választás, hiszen annyi szuper hely van.  Íme két saját példa:

A Mexikói öböl partján kezdtem az önkéntes pályafutásomat és egy olyan bázispontot kerestem ahonnan szabadidőmben be tudom járni a környék nevezetességeit, nem túl zsúfolt és közvetlenül a tengerparton van. Így esett a választásom Tulumra. Egyébként Holbox szigetére gondoltam először, de aztán rájöttem, hogy valószínűleg 4-5 napig élvezném az édes semmittevést a gyönyörű parton aztán halálra unnám magam plusz egy rakat pénzt kellene a kompra költenem ha el szeretnék jutni valahová.

Később a szörfözéshez kerestem megfelelő helyeket a nyugati parton. 3 államban 3 különböző helyre jelentkeztem munkára, mert ebben az esetben a szörfözésen volt a hangsúly nem a helyszínen.

31841572_1988755384785982_3405271486422843392_n

Host kiválasztása

Először is nézd meg, hogy van-e szabad hely az adott hónapra, illetve, hogy a host mikor volt utoljára online. Felesleges időpocsékolás olyannak írni aki nem fogad az adott időszakban önkéntest, vagy nem lépett be az oldalra egy éve. Alaposan olvasd el a kritériumokat, hogy ne érjen meglepetés és hogy ne raboljátok feleslegesen egymás idejét. A legtöbb helyen többféle munkát is ajánlanak. Általában mindenki számára nyitott a lehetőség, de előfordul, hogy csak és kizárólag valamilyen speciális tudással rendelkező önkéntest (profi fotós, videószerkesztő, ács, anyanyelvű nyelvtanár stb.)  keresnek. Ha te nem rendelkezel azzal szuperképességgel, amit elvárnak, akkor ne jelentkezz. Ami még fontos, hogy tudd hány óra munkát várnak el heti hány napon. Láttam olyat, aki napi 7 óra fizikai munkát kért heti 6 napon. Na köszi, azt azért nem. Természetesen fontos szempont az is, hogy mit kapsz a munkádért cserébe. Ha két hostel azonos munkakört kínál, azonos feltételekkel, de az egyik hozzádvág egy jó reggelit is, akkor valószínűleg ő lesz a nyerő. Végül pedig ha van referencia korábbi önkéntesektől azokat is érdemes átolvasni, de mint ahogyan minden más szubjektív értékelést, ezt is  érdemes fenntartásokkal kezelni. Nyilván ha csak rosszat írnak, akkor ott valami bűzlik.

29541368_1967739533554234_8827895586510336512_n

Jelentkezés

Miután leszűrted a listát a helyszín és a fogadó fél alapján a maradékot jelöld meg kedvencként, így mindig könnyen megtalálhatod. Én általában még ezeket is priorizálom és első körben csak 3 helyre jelentkezem. Kb. egy másfél hónappal a tervezett kezdés előtt. Aztán ha nem kapok választ, vagy valami miatt nem jön létre a megegyezés, akkor jöhet a listáról a következő 3. Felesleges 15 helyre jelentkezni, biztos lesznek kedvenceid, kezd azokkal. Általában 3-ból egy, de inkább kettő válaszolni szokott kb. egy héten belül és végül én választok.

A jelentkezés egy e-mailes megkeresést jelent a workaway oldalán keresztül. A legjobb helyekre sokan jelentkeznek, úgyhogy próbálj valami figyelemfelkeltőt írni a tárgy mezőbe. A levél legyen lényegre törő, de azért ne túl rövid. Én írtam egy sablont, amint mindig átírok kicsit az adott munkakörnek megfelelően:

 • rövid bemutatkozás
 • pár mondatban arról, hogy miért őket választottam (a túrázás a hobbim és ti tök jó túrákat szerveztek, imádom a fagyit és Rómát, szóval a ti cukrászdátok tökéletes választásnak tűnik stb.)
 • mikor érkezem, meddig tervezek maradni
 • ha van releváns munkatapasztalatom, akkor megemlítem, de legalábbis azt,  hogy mit tudnék hozzátenni a munkájukhoz
 • egy udvarias zárás és kész is

Figyelj arra, hogy mindig legyen benne valami, ami kimondottan annak a helynek szól, ahová épp jelentkezel és ne egy teljesen általános sablont küldözz. Ha nincs semmilyen oda vágó tapasztalatod, csak lelkes vagy azzal sincs gond, írd le, hogy szívesen tanulsz új dolgokat.

Értékelések: valószínűleg te is azokat a hostokat preferálod, akikről az értékeléseik alapján a korábbi önkénteseik jó véleménnyel voltak. Ez a másik oldalon is így van. Valahol el kell kezdeni azonban. A tapasztalatom az, hogy egy frappáns bemutatkozó levél és egy jól kitöltött profil elég ahhoz, hogy meggyőzd őket te vagy a nyerő választás. 🙂

Válasz: ha minden jól megy, akkor hamarosan megérkezik a válasz a postafiókodba néhány további kérdéssel, vagy akár már rögtön a jó hírrel, hogy várnak az általad megadott időpontban. Amennyiben egy hónapnál több idő van a kezdés és a megállapodás között, akkor érkezés előtt egy héttel érdemes egy megerősítő e-mailt küldeni nekik.

Lemondás: előfordul, hogy változik a terv és mégsem tudod elvállalni a munkát. Ez esetben mindenképp értesítsd a hostot, mert egyrészt számítanak rád, másrészt pedig valaki mástól veszed el a lehetőséget, akit elutasítanak, mert neked tartják fenn a helyet.

29595247_1967739450220909_7985732889704790722_n

Referencia

A “szolgálat” végén nyugodtan kérd meg a hostot, hogy írjon rólad értékelést az oldaladra és te is írd meg a véleményed róluk. Remélem csak jó tapasztaltaid lesznek, ha mégsem  természetesen megírhatod a negatív kritikát, de próbálj tárgyilagos maradni. Láttam már egy-két hajmeresztő kommentet…

Ha nem stimmel valami…

Ez is benne van a pakliban, még a legjobb helyeken is. Lehet, hogy neked vagy nekik más volt az elképzelésük valamiben. Mivel nincs szerződés, senki sem kötelezhet arra, hogy ott maradj (és ha esetleg balul sülne el valami, akkor nyilván nekik sem érdekük, hogy maradj). Ilyenkor azt javaslom – függetlenül attól, hogy egy hét vagy egy hónap van-e hátra az eredeti terv szerint -, hogy ülj le és beszéld meg velük higgadtan, hogy mindkét félnek jobb lesz ha felbontjátok a megállapodást és te továbbállsz.

Ezek lettek volna az én tanácsaim leendő workawayeseknek, remélem tudtam segíteni. Önkéntességre fel! 🙂

32892522_1998628760465311_7075185285528551424_n

 

Önkéntesség utazás közben – Workaway tippek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

 1. Én és a barátom még elég fiatalok vagyunk, de ki szeretnénk idén próbálni a workawayt. Nemsokára töltjük a húszat. Van így esélyünk arra, hogy fogadjanak? Esetleg kevésbé talpraesettnek vagy érettnek fognak tartani?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: